Bedwantsen Detectiehonden

Door de geschiedenis heen hebben mensen vertrouwd op het krachtige reukvermogen van onze honden om  van alles te detecteren van explosieven, verdovende middelen, vermiste mensen en andere wezens tot zelfs ongedierte.
Zo ver we weten werden honden voor het eerst getraind in de ongediertebestrijdingsindustrie om termieten op te sporen in 1979.
In die tijd waren bedwantsen grotendeels uitgeroeid door het wijdverbreide gebruik van pesticiden zoals DDT. Een nieuwe pesticide-resistente stam van bedwantsen maakte echter een heropleving in de vroege jaren 2000, vooral in dichtbevolkte plaatsen zoals grote steden.
En aangezien de oude methoden om bedwantsen te doden niet langer effectief waren, hadden verdelgers het moeilijk om nieuwe plagen te lokaliseren en onder controle te houden. Toen kwamen bedwantsen detectiehonden in beeld. Dit gebeurde rond de vroege jaren 2000. 
In de Amerika werd in die tijd ook certificeringsorganisaties van derden gecreëerd die hielpen bij het creëren en waarborgen van bepaalde normen. In Nederland bestaat tot op heden nog geen certificering voor het gebruik van detectiehonden in de ongediertebestrijdingsindustrie. Huidige onderzoek suggereert dat honden zeker het vermogen hebben om bedwantsen te detecteren met een veel hogere nauwkeurigheid dan andere bestaande methoden, maar of een individueel hondendetectieteam dat potentieel kan bereiken, hangt af van hun training, ervaring en protocollen.

Onze honden worden getraind volgens de nieuwste inzichten in detectiehonden training. K9NOSE heeft een sterk achterban op dit gebied en laat zich adviseren en controleren door enkele gerenommeerde trainers die zitting nemen in onze Raad van Adviseurs.

Wat zijn de voordelen van hondenbedwantsinspecties?
Het inhuren van bedwantsen detectie honden is vaak de beste manier om vroege plagen te detecteren, omdat hun neuzen goed zijn in het vinden van wat menselijke ogen waarschijnlijk zullen missen.
Dat betekent echter niet dat een hondeninspectie in elk scenario de beste keuze is. Als een plaag bijvoorbeeld al zo erg is dat je gemakkelijk levende bedwantsen kunt zien rondkruipen, dan is het beter om direct contact op te nemen met een verdelger en de behandeling te starten.
Naast nauwkeurigheid, die we eerder uitgebreid hebben besproken, zijn hier de andere voordelen van bedwantsbesmettingen bij honden en de scenario's waar ze het meest geschikt zijn:

1. Plagen vroeg identificeren
Bedwantsen verschuilen zich graag in kleine spleten van iets meer dan 2 millimeter breed, waardoor ze in kleine aantallen moeilijk te herkennen zijn. Zodra er zoveel bedwantsen zijn dat ze uit de goede schuilplaatsen worden geduwd, beginnen we ze met onze ogen te zien.
Lang voordat het probleem dat stadium bereikt, kan een speciaal opgeleide bedwantshond zelfs kleine aantallen bedwantsen nauwkeurig opsporen.
Met hoe complex en duur het is om een ​​complete bedwantsplaag te behandelen, kan het vroegtijdig opsporen ervan mogelijk duizenden euro's aan behandelingskosten besparen en u ook helpen voorkomen dat u ze naar uw buren verspreidt.
2. Specifieke besmettingsgebieden lokaliseren
Zonder precies te weten waar de bedwantsen (en hun eieren) zich bevinden, zal de verdelger ofwel alles moeten besproeien (wat het gebruik van pesticiden en de totale kosten verhoogt) of het risico lopen een paar te missen die terug kunnen komen en uw huis opnieuw kunnen besmetten.
Bedwantsen detectiehonden lossen dit probleem op door de specifieke kamers of gebieden te lokaliseren waar bedwantsen zich verstoppen.
Dit helpt de omvang van de plaag te verkleinen, waardoor de verdelger een gerichter, effectiever en milieuvriendelijker behandelplan kan bedenken.
3. Onmiddellijke resultaten
Een alternatief voor hondeninspecties is het gebruik van bedwantsenvallen. Dit zijn passieve vallen die rond de poten van je bed worden geplaatst om bedwantsen te vangen die proberen omhoog te klimmen.
Hoewel monitoringvallen het voordeel hebben dat ze nooit een vals positief resultaat geven (als je een bedwants vangt, dan heb je bedwantsen), maar het nadeel is dat het vaak 1-2 weken duurt om er een te vangen. Dat komt omdat bedwantsen niet elke nacht eten - ze voeden zich meestal elke 5 tot 10 dagen, volgens het KAD.
Aan de andere kant geeft een hondeninspectie onmiddellijke resultaten, zodat u indien nodig snel verder kunt gaan met de behandeling.
Omdat een enkele vrouwelijke bedwants ongeveer 1-7 eieren per dag kan leggen en elk ei in 6-10 dagen uitkomt, geeft elke week van wachten tijd om een ​​nieuwe generatie bedwantsen te produceren en zich te verspreiden.
4. Niet-invasief
Omdat bedwantsenhonden afhankelijk zijn van geur, niet van zicht, om bedwantsen te lokaliseren, is het niet nodig om bedden  en meubels te direct te demonteren zoals u zou doen tijdens een visuele inspectie. Het voordeel hiervan is dat u tijd en arbeid bespaart zonder in te leveren aan nauwkeurigheid. Maar dat betekent niet dat u zich niet hoeft voor te bereiden op een hondeninspectie. Er moet wel rommel worden verwijderd en meubels worden verplaatst, zodat de hond voldoende ruimte heeft om rond te snuffelen. Alle afleidende geuren, zoals van voedsel, sigaretten en andere voorwerpen van huisdieren, moeten het liefst ook uit de buurt van het inspectiegebied worden gehouden.
5. Snel en efficiënt
Snelheid is een van de grootste voordelen van bedwantsinspecties met honden. Een ervaren bedwantsen detectiehond (met een ervaren geleider) kan binnen 10-tallen minuten een heel appartement bestrijken, terwijl een visuele inspectie uren kan duren. En dat doen ze meestal ook met grote nauwkeurigheid. Deze efficiëntie is het duidelijkst (en economisch) bij het controleren op bedwantsen in een heel gebouw - aangezien bedwantsen zich gemakkelijk kunnen verspreiden naar aangrenzende appartementen - en in grote ruimtes, zoals scholen, kantoren en winkels.

Wat u moet weten tijdens een inspectie
Professionals op het gebied van ongediertebestrijding maar ook dus bedwants detectiehonden geleider, moeten alle bevindingen van een bedwantsdetectiehond altijd bevestigen met een visuele inspectie of een tweede hond voordat ze aanbevelingen doen voor de behandeling.
U mag zich nooit door de geleider of het ongediertebestrijdingsbedrijf onder druk gezet voelen om dure behandelingen uit te voeren, vooral als de hond waarschuwt voor de geur van bedwantsen zonder enig visueel bewijs.
Als dat het geval is, heeft u altijd de mogelijkheid om een ​​second opinion te vragen of om de bevindingen te bevestigen of te weerleggen met behulp van vallen.





.